poza Cum alegem lemnul pentru foc
Blog  
Șeminee  

Postat in 8 iunie 2016

Cum alegem lemnul pentru foc

Îți place cum arată șemineul tău? Dacă șemineul ales de tine e nou, cel mai probabil că răspunsul este unul afirmativ.

Toți proaspeții posesori de șeminee pe lemn trebuie să știe totuși că frumusețea unui șemineu depinde foarte mult de modul în care acesta se întreține. Iar unul dintre factorii determinanți pentru aspectul și funcționarea șemineului sunt tipul de lemne pe care îl folosești.

Recomandarea noastră este să nu ignori un aspect extrem de important – lemnul poate face diferența între o experiență plăcută și una în care trebuie să petreci timp curățând geamurile sau să efectuezi lucrări de întreținere și de reparație.

Cel mai important ce trebuie să știi este că lemnul se păstrează în locuri uscate, aerisite natural. Dimensiunile sale trebuie să fie corespunzătoare cu tipul de focar folosit. Cele mai bune lemne sunt cele de esență tare – stejarul, fagul, de exemplu, dar și salcâmul ard cu flacără mică și durează mult. Un alt aspect foarte important pentru șemineul tău este regimul de funcționare al focarului, mai exact, cantitatea maximă de lemne care se poate consumă într-o anumită perioadă de timp. Dacă vei suprasolicita focarul, există riscuri greu de neglijat, de la încingerea structurii exterioare la dizlocarea părților componente ale focarului.

Focarele cu lemne Zaconex

În ceea ce privește șemineele Zaconex, acestea sunt printre cele mai rezistente și eficiente de pe piața românească și folosesc doar lemne bine uscate, cu un conținut de umiditate de 20%. Utilizarea lemnului umed duce la formarea de sulf și de fum. Îți recomandăm bucăţi din lemn cu circumferinţa maximă de 27 cm şi 25 cm lungime, din esenţă de fag, stejar, mesteacăn sau pom fructifer, depozitat uscat minimum 2 ani.

Evită cu desăvârșire folosirea altor surse de combustibil, cum ar deşeurile de lemn vopsit, resturile de plăci aglomerate, masele plastice, cartonul, tapetele și altele similare, ca și lemnul insuficient uscat.

Intervalul de reîncărcare cu lemne este de 45 minute. E bine să ții cont și de puterea calorifică raportată la masa combustibilului. Aceasta diferă pentru diferite lemne, așa că în rândurile ce urmează vom folosi pentru exemplificare lemne de foc care au fost depozitate 2 ani și au o umiditate de 16÷20%. Iată un exemplu de calcul al consumului orar de combustibil:

  • Puterea de încălzire rezultată de la 1 kg lemn de stejar la un randament de 76% = 4,2 kwh x 0,76= 3,192 kwh;
  • Consumul orar: la o putere de încălzire nominală de 6 kW = 6 : 3,192 = 1,88 kg / ora.
FacebookEmailShare

, , ,

Contactați-ne!