poza Cum alegi un focar pentru semineu
Blog  
Focare  

Postat in 8 iunie 2016

Cum alegi un focar pentru șemineu?

Cum alegi un focar pentru șemineu?

Alegerea unui șemineu depinde de foarte mulți factori, cel estetic fiind deseori primul la care ne gândim. Sunt, totuși, mai multe aspecte de care trebuie să ținem cont, deoarece orice șemineu este în primul rând adaptat spațiului.

Oferta actuală de modele de șemineu este foarte vastă, existând numeroase posibilități de personalizare. Observăm chiar o tendință către forme tot mai extravagante, uneori șemineul ajungând să nu prea semene a șemineu, cel puțin nu în sensul clasic al cuvântului.

Rolul principal al șemineului este de a încălzi cu înaltă eficiență, aducând o economie energetică, respectând natura. Și oricât de plăcut estetic ar fi, un șemineu trebuie să se adapteze inimii sale – focarul. Iar pentru ca un șemineu să meargă ceas, este esențial ca această „inimă” să fie conectat la un coș de fum sigur și eficient.

 Cum funcționează un focar

Principiul de funcționare pentru focarele închise clasice se bazează pe convecția aerului. Acesta circulă în sus pe lângă focar, și se ridică încălzit în hotă, de unde este evacuat prin grile în încapere. În lecturile de specialitate găsim reguli care ne conduc la forma și dimensiunea corectă a focarului astfel încât să nu avem scăpări de fum.

Dacă focarul este inima, atunci „motorul” șemineului este coșul de fum, care trebuie studiat pentru a fi siguri că asigură depresiunea necesară evacuării fumului. Pentru a înțelege care este forma focarului cea mai adaptată trebuie să avem câteva cunoștințe de aerodinamică și termodinamică.

Fluxul de aer care facilitează combustia trece prin materialul combustibil și acesta depinde de grătarul pe care este așezat lemnul, de construcția focarului și de modul de așezare al lemnelor în timpul arderii, influențând astfel rapiditatea arderii, temperatura fumului și evacuarea acestuia.

Apoi, trebuie asigurată admisia de aer proaspăt oxigenat și cantitatea care se amestecă cu gazul de combustie din focar. Se produce astfel un amestec de evacuare în focar și coșul de fum. Un bun tiraj e asigurat de construcția focarului, responsabil cu asigurarea amestecului optim.

Siguranța funcționării unui șemineu e întotdeauna suma mai multor factori, iar focarul este elementul de bază din acest punct de vedere. Un focar eficient, sigur și bine construit e baza unei funcționări corecte. La fel de important rămâne pentru siguranța noastră și modul în care se face corelarea între tipologia focarului și cea a coșului de fum, astfel încât calculația acestuia să fie făcută corect și fără compromisuri. E bine să reții că nu exista un „șemineu bun pentru toți”. Acesta se personalizează în funcție de locul de amplasare, de poziția față de coșul de fum, de tipo-dimensiunea casei, de rolul termic și estetic dorit de fiecare.

Focarele Zaconex sunt excelente pentru marea majoritate a spațiilor existente. De asemenea, punem la dispoziția ta specialiști și consilieri cu o experiență bogată în domeniu. Te invităm să le studiezi și să ne contactezi pentru întrebări suplimentare sau comenzi.

FacebookEmailShare

, , , ,

Contactați-ne!